مفهوم نماد در بورس اوراق بهادار- انتخاب بهترین نماد بورسی

مفهوم نماد در بورس اوراق بهادار- انتخاب بهترین نماد بورسی

 

مفهوم نماد در بورس و انتخاب بهترین نماد بورسی

حتی اگر جزء فعالان و سرمایه‌گذاران بازار بورس نباشید، احتمالا اسم‌های ناآشنا و خاصی همچون فملی، ختوقا، شتران، ثنام و … به گوشتان خورده است. این‌ها همان نمادهای بورسی هستند و ما می‌خواهیم در این مقاله با این مفهوم بیشتر آشنا شویم. پس تا پایان با ما همراه باشید.

 

از اصطلاحات رایج مربوط به بازار بورس، نماد است. نمادهای بورسی برای کوتاه و دسته‌بندی کردن شرکت‌های فعال در بورس ایجاد می‌شوند تا معامله‌گران فعال در این بازار بتوانند راحت‌تر به معامله بپردازند. در نمادهای بورسی، حرف اول نماد، معمولا نشان‌دهنده دسته و صنعت آن شرکت است و به این ترتیب شرکت‌ها را دسته‌بندی می‌کند. حروف بعد از آن نیز خلاصه‌ای از نام کامل شرکت مربوط به نمادهای بورسی است. در ادامه به مفهوم نمادهای بورسی و انتخاب بهترین نماد در بورس می‌پردازیم.

 

دلایل ایجاد نمادهای بورسی

نمادهای بورسی، در واقع نام‌های کوتاه شده‌ای هستند که برای راحتی بیشتر معامله‌گران در بورس مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع اولین هدف از ایجاد آن‌ها تسهیل به کار بردن نام شرکت‌های فعال در بورس و بالا بردن سرعت نام بردن آن‌ها است. همانطور که می‌دانید، زمان باز شدن بازار بورس و فرصت معامله در این بازار بسیار کوتاه است و معامله‌گران در طول چند ساعت باید به خرید و فروش سهام بپردازند. از این رو، سرمایه‌گذاران برای جست و جو در بورس باید از سرعت عمل بسیار بالایی برخوردار باشند تا بتوانند معاملات موفق و پرسودی در این بازار انجام دهند. به همین دلیل، نمادهای بورسی برای افزایش سرعت عمل معامله‌گران ایجاد شد تا از هدررفت زمان آن‌ها در زمان جست‌وجو در بورس جلوگیری شود.

 

نمادهای بورسی چگونه نام‌گذاری می شوند؟

شرکت‌هایی که در بورس پذیرفته شده‌اند و در این بازار مشغول به فعالیت هستند، باید از یک نماد برای فعالیت و معاملات خود برخوردار باشند. همانطور که گفتیم، نمادهای بورسی از دو بخش تشکیل می‌شوند، که بخش اول آن مشخص کننده صنعت مربوط به آن شرکت است و بخش دوم، خلاصه‌ای نام شرکت مورد نظر خواهد بود. البته در این زمینه چندین استثنا هم وجود دارد. برای مثال می‌توان گفت که همه نمادهای بورسی مربوط به شرکت‌های فعال در یک صنعت، الزاما با اول اسم آن صنعت شروع نمی‌شوند(مانند بانک و سرمایه‌گذاری‌ها). نکته دیگر این است که برخی از حروف مانند “ح” وجود دارند که اگر در اول یک نماد قرار بگیرند، به سهام یا شرکت‌های خاصی اشاره نخواهد داشت. مثلا همین حرف نشان دهنده این است که سهام مورد نظر، یک حق تقدم سهام است و حروف بعد از آن، مشخص‌کننده نماد و صنعت خواهد بود. چنین وضعیت‌هایی برای برخی از ابزارهای سرمایه‌گذاری، مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز وجود دارد. به عنوان مثال، نماد گوهر، برای صندوق سرمایه‌گذاری طلای کیان مشخص شده است. همچنین لازم به ذکر است که وجود حرف اول صنعت مربوطه در ابتدای نهادهای بورسی، تنها برای شرکت‌هایی که از اول وارد بورس شده‌اند، الزامی است و شرکت‌های عضو فرابورس ملزم به انجام این قانون و در واقع افزودن حرف اول صنعت به ابتدای نماد نیستند.

 

حروف اول در نمادهای بورسی

همانطور که گفتیم، حروف اول در نمادهای بورسی، نشان‌دهنده صنعت مربوط به آن شرکت است. اگرچه ممکن است مانند مثال‌هایی که پیش‌تر بیان کردیم، استثناهایی نیز وجود داشته باشد، اما معمولا حرف اول در نمادهای بورسی، حاکی از صنعت است. در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

    • حرف ب: این حرف در بورس، نشان‌دهنده گروه ماشین‌آلات و دستگاه‌های برقی است. شرکت‌هایی همچون بکام، بموتو، بنیرو و …
    • حرف پ: قرار گرفتن حرف پ در ابتدای نمادهای بورسی، به معنی شرکت‌های حوزه لاستیک و پلاستیک در بازار بورس است. شرکت‌هایی همچون پکویر، پتایر، پسهند و …
    • حرف ث: در بازار بورس، حرف ث شرکت‌های انبوه‌سازی در بخش املاک و مستغلات را نشان می‌دهد. شرکت‌هایی همچون ثمسکن، ثشرق، ثشاهد و …
    • حرف چ: وقتی این حرف در اول یک نماد بورسی قرار بگیرد، نشان‌دهنده شرکت‌های کاغذی و چوبی فعال در بازار بورس خواهد بود. شرکت‌های همچون چکاوه، چکاپا و …
    • حرف ح: این حرف در بازار بورس نشان‌دهنده شرکت‌های حمل و نقل و انبارداری است. شرکت‌هایی همچون حفارس، حسینا، حکشتی و …
  • حرف خ: نمادهای بورسی که با حرف خ شروع می‌شوند، در بازار بورس گروه‌های خودرویی را نشان می‌دهند. شرکت‌هایی همچون خودرو، خساپا، خبهمن و …
  • حرف د: در بازار بورس این حرف نشان‌دهنده شرکت‌های دارویی است. شرکت‌هایی همچون دالبر، ددام، دتولید و …
  • حرف ز: این حرف در نمادهای بازار بورس، شرکت‌های بخش زراعت، دامداری و خدمات وابسته به آن‌ها را نشان می‌دهد. شرکت‌هایی همچون زدشت، زبینا، زفکا و …
  • حرف ر: قرار گرفتن حرف ر در ابتدای نمادهای بورسی در این بازار معرف شرکت‌های فنی و حرفه‌ای است. شرکت‌هایی همچون رنیک، رتکو، رمپنا و …
  • حرف س: حرف س در بورس نشان‌دهنده شرکت‌های مرتبط با گروه سیمانی، آهک و گچ است. شرکت‌هایی همچون سمازن، سفارس، سقاین و …
  • حرف ش: این حرف نیز در بورس، شرکت‌ها و گروه فرآورده‌های نفتی، کُک، سوخت هسته‌ای و محصولات شیمیایی را نشان می‌دهد. شرکت‌هایی همچون شتران، شبندر، شستا و …
  • حرف غ: در بورس، این حرف معرف گروه محصولات غذایی و آشامیدنی البته به جز قند و شکر است. شرکت‌هایی همچون غسالم، غگل، غمینو و …
  • حرف ف: نمادهای بورسی که با حرف ف شروع می‌شوند، نشان‌دهنده گروه فلزات اساسی در بازار بورس هستند. شرکت‌هایی همچون فملی، فسپا، فجر و …
  • حرف ق: این حرف در بازار بورس، نشان‌دهنده شرکت‌های قند و شکر است. شرکت‌هایی همچون قزوین، قیستو، قشرین و …
  • حرف ک: در بازار بورس، حرف ک نماد شرکت‌های استخراج کانه‌های فلزی، غیر فلزی و معدنی است. شرکت‌هایی همچون کرازی، کفرا، کچاد و …
  • حرف و: قرار گرفتن حرف و در ابتدای نمادهای بازار بورس، بانک‌ها، موسسات مالی و اعتباری و شرکت‌های سرمایه‌گذاری و واسطه‌گری مالی است. شرکت‌هایی همچون وبملت، وپارس، وبصادر و …

علاوه بر حروفی که به آن‌ها اشاره کردیم، چندین نکته دیگر درباره نمادهای بورسی وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • حرف ذ: این حرف، جزء استثنائات به شمار می‌رود و در نمادهای بازار بورس معرف هیچ گروهی نیست. حرف ذ فقط در ابتدای نماد بورسی شرکت ذوب‌آهن اصفهان قرار گرفته و این در حالی است که این شرکت در گروه شرکت‌های صنعتی فلزات اساسی جای دارد و نماد مربوط به این گروه حرف ف است.
  • حرف ح: وجود حرف ح در انتهای نمادهای بورسی، نشان‌دهنده حق تقدم است. یعنی سهامداران دارای حق تقدم، چنانچه قصد فروش سهام خود را داشته باشند، می‌توانند از این نماد استفاده کنند. همچنین سهامداران برای خرید سهام نیز نسبت به سایر خریداران از حق تقدم برخوردار خواهند بود. نکته مهم این است که خرید و فروش حق تقدم در بازار بورس در یک زمان معین انجام می‌شود و با تمام شدن زمان آن، این امکان نیز از سهامداران گرفته خواهد شد.
  • حرف ض: قرار گرفتن این حرف در ابتدای نماد بورسی مربوط به هیچ گروه خاصی نیست و اختیار خرید در بازار بورس را نشان می‌دهد.
  • حرف ط: وجود این حرف در نمادهای بازار بورس، به معنای اختیار در فروش است. این اوراق نقطه مقابل اوراق اختیار خریدی هستند که در بازار بورس با حرف ض نشان داده می‌شوند.
  • اخزا: ممکن است کلمه اخزا را در برخی از انواع نمادهای بورسی دیده باشید. از این کلمه برای اسناد خزانه دولتی استفاده و در بازار فرابورس به عنوان اوراق بهادار خرید و فروش می‌شود. به طور معمول برای این اوراق سود معینی نیز در نظر گرفته می‌شود و نرخ آن در انواع مختلف، متفاوت است.
  • تسه: این اوراق که از سوی بانک مسکن ارائه می‌شود، در نمادهای بورسی نشان‌دهنده اوراق مسکن است. این اوراق برای افرادی که به دنبال اخذ وام مسکن هستند، کاربرد دارد.

 

انتخاب بهترین نمادهای بورسی

یکی از سوالاتی همواره ذهن معامله‌گران بازار بورس را به خود مشغول می‌کند، این است که بهترین نماد بورسی کدام است و کدام یک آینده بهتری خواهد داشت؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که در واقعیت، بهترین نماد بورسی وجود ندارد و به هیچ عنوان نمی‌توان به طور قاطعانه یک یا چند نماد را به عنوان نهادهای بورسی معرفی کرد. در واقع نمادهای بورسی، هر یک معرفی کننده یک شرکت فعال در بازار بورس است و انتخاب آن‌ها به منزله انتخاب این شرکت‌ها برای خرید و فروش سهام در این بازار است. برای انتخاب بهترین نمادهای بورسی و سهام در بازار بورس شما باید با تحلیل بازار بورس آشنایی داشته باشید. تحلیل این بازار از طریق روش‌های گوناگونی انجام می‌شود که در مقاله «روش‌های تحلیل سرمایه‌گذاری در بورس» به آن‌ها اشاره کرده‌ایم و شما برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید آن را مطالعه نمایید. 

 

بنابراین نمادهای بورسی به منظور کوتاه کردن نام شرکت‌های فعال در بازار بورس و همچنین دسته‌بندی کردن آن‌ها در گروه‌های مختلف به کار می‌رود. این نمادها از دو بخش تشکیل می‌شوند که بخش اول مربوط به صنعت و حوزه فعالیت شرکت‌ها است و بخش دوم آن نیز خلاصه‌ای از نام آن شرکت خواهد بود.

اگر سوالی در خصوص نمادهای بورسی دارید که پاسخ آن را در این مطلب به‌دست نیاورده‌اید، می‌توانید زیر همین مقاله کامنت بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *